Svinkoppor hos barn

Svinkoppor drabbar främst barn. Svinkoppor är blåsor som spricker och blir honungsfärgade skorpor eller röda sårytor. De är väldigt smittsamma men även ofarliga. Om du är osäker på om det är svinkoppor ditt barn har drabbat av ska du alltid besöka din vårdmottagning för rätt diagnos.


svinkoppor hos barn

Eftersom förskolebarn delar på leksaker på förskolan är det viktigt att barn med svinkoppor stannar hemma för att minska smittspridningen.

Vanlig hudsjukdom i förskoleålder

Svinkoppor hos barn är väldigt vanligt. Speciellt hos barn som går i förskolan då hudsjukdomen är smittsamt och barn i förskolan leker väldigt nära varandra och byter leksaker. Hudsjukdomen är ofarlig.

Symptom – blåsor som blir skorpor

Svinkoppor är från början blåsor som sedan blir till honungsfärgade skorpor eller röda sårytor på kroppen.

Ofta sitter skorporna i ansiktet och på fingrarna men de kan sitta överallt på kroppen, även i underlivet.

Behandla svinkopporna på ditt barn

Om barnet inte har feber och utslagen inte är så stora kan du behandla svinkopporna med tvål och vatten och på så sätt torka ut svinkopporna.

Sök vård om ditt barn får feber, om utslagen inte blir bättre efter en vecka, om utslagen är väldigt utbredda eller om de sprider sig.

Egenvård: Tvål och vatten

När du behandlar svinkopporna ska du först och främst blöta upp skorporna genom att lägga en blöt kompress innan du tvättar med tvål och vatten. Därefter tvättar du med tvål och vatten och klapptorkar med en engångshanduk eller med en handduk som ska tvättas direkt.

Det kan också vara effektivt att tvätta skorporna med desinfektionsmedel på hud som du köper receptfritt på apoteket.

Efter att du har tvättat ditt barn skorpor ska du tvätta dina händer noggrant. Svinkoppor är nämligen mycket smittsamt.

Se även till att ditt barn inte kliar på skorporna. Detta kan vara väldigt svårt för barn eftersom det kan klia. Därför kan du behöva påminna barnet ofta om det.

Hemma från förskolan

Eftersom svinkoppor är väldigt smittsamt så ska ditt barn vara hemma från förskolan till dess att skorporna har torkad och är borta.

Många barn är väldigt lekfulla och pigga trots att de har svinkoppor men ska ändå vara hemma från förskolan på grund av smittrisken.